Perşembe, Temmuz 17, 2025
Ana SayfaOteller & Acenteler10+1 İzin Yasasına Tepkiler Büyüyor

10+1 İzin Yasasına Tepkiler Büyüyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülşah Deniz Atalar ve Prof. Dr. Aziz Çelik, turizm çalışanlarının haftalık izin hakkını 11 güne çıkaran yasaya sert tepki gösterdi. Atalar, “Bu sadece bir iş hukuku değil, doğrudan bir anayasa ihlalidir” derken; Çelik, “Dinlenme hakkına açık saldırıdır” ifadelerini kullandı.

Turizm çalışanlarının haftalık izin hakkını 11 güne çıkaran düzenleme kamuoyunda büyük tepki çekmeye devam ediyor. CHP Kültür ve Turizmden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülşah Deniz Atalar ile Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Çelik, düzenlemeye sert ifadelerle karşı çıktı. CHP’li Atalar, “Bu sadece bir iş hukuku ihlali değil, doğrudan anayasal hak ihlalidir” derken, Prof. Dr. Çelik düzenlemeyi “dinlenme hakkına açık saldırı” olarak tanımladı.

CHP’li Atalar, 9 Temmuz gecesi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen yasanın Anayasa’ya, İş Kanunu’na ve Türkiye’nin taraf olduğu ILO sözleşmeleri ile AB’nin çalışma süresi direktifine aykırı olduğunu vurguladı. Düzenlemenin, turizm emekçisinin haftalık kesintisiz 24 saatlik dinlenme hakkını ortadan kaldırdığını söyleyen Atalar, “Bakanlık koltuğu ile sermaye sahipliği aynı elde birleştiğinde, emekçinin kaderi patron masasından yazılıyor” dedi.

Atalar, bu yasal değişiklikle birlikte Türkiye’deki 1,3 milyon turizm çalışanının — aileleriyle birlikte yaklaşık 3 milyon kişinin — yaşam hakkının, dinlenme hakkının, sağlığının tehdit altına girdiğini vurguladı. “Esneklik adı altında kölelik koşulları yasalaştırılıyor,” diyen Atalar, CHP olarak bu düzenlemeye karşı tüm hukuki, siyasi ve toplumsal mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti.

Prof. Dr. Aziz Çelik ise sosyal medya platformu X’te yaptığı paylaşımda, yeni sistemin işçileri haftada bir yerine 10 gün çalıştırdıktan sonra bir gün izinli sayacağını ve bu izin gününde çalıştırılan personele fazla mesai ücreti dahi ödenmeyeceğini hatırlattı. “Bu, turizm işçisinin haftalık tatil hakkını ortadan kaldıran bir uygulamadır,” diyen Çelik, uygulamanın Anayasa’nın eşitlik ve dinlenme hakkı hükümlerine, ayrıca uluslararası çalışma normlarına aykırı olduğunu kaydetti.

Çelik, bu düzenlemenin sadece turizmle sınırlı kalmayıp diğer sektörlere de yayılabileceği uyarısında bulundu ve “Haftayı fiilen 7 günden 10 güne çıkartan bu yasa Anayasa Mahkemesi’ne taşınmalıdır” çağrısını yaptı.

CHP’li Atalar ise açıklamasını şöyle sonlandırdı:
“Turizm ancak, emeğin değer gördüğü, insan onuruna yakışır çalışma koşullarının olduğu bir düzende sürdürülebilir olur. Bu ülkenin gerçek sahipleri emekçilerdir. CHP olarak emeğin hakkını, halkın onurunu merkeze alan bir düzeni savunuyoruz.”

BENZER HABERLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Güncel Haberler