Perşembe, Mayıs 22, 2025
Ana SayfaHaberler2024 Yılı Mimarlık Yıllığı Sergisi kapılarını açtı

2024 Yılı Mimarlık Yıllığı Sergisi kapılarını açtı

Roca Türkiye’nin desteğiyle Arkitera Mimarlık Merkezi tarafından düzenlenen, İpa Kampüs Florya ev sahipliğinde gerçekleşen Türkiye Mimarlık Yıllığı 2024 Sergisi, 12 farklı şehirden seçilen 35 projeyi mimarlık dünyasıyla buluşturdu. Etkinlikte; kültürel mirasın korunması, doğal malzeme kullanımı, kamusal alan tasarımı ve teknolojik çözümlerle dikkat çeken 11 proje, mimarları ve tasarımcıları tarafından sunuldu. Farklı ölçek ve yaklaşımları temsil eden seçki, mimarlığın mevcut gündemini yansıtan çoğulcu bir bakış açısı sundu. Sergi, 23 Mayıs’a kadar İPA Florya Tesisleri Hangar Binası’nda ücretsiz ziyaret edilebilecek.

Arkitera Mimarlık Merkezi tarafından 2014 yılından bu yana düzenlenen, Roca’nın desteğiyle bu yıl beşinci kez hayata geçirilen Türkiye Mimarlık Yıllığı, mimarlık alanında üretimde bulunan tasarımcıların katkılarını görünür kılmayı amaçlarken, güncel mimarlık pratiğine dair fikir alışverişine zemin hazırlıyor. Bu yıl farklı disiplinlerden tasarımcıların yer aldığı 142 proje arasından, Türkiye’nin 12 farklı kentinden 35 proje Türkiye Mimarlık Yıllığı 2024 seçkisine dahil edildi. Sacit Arda Karaatlı, Hayriye Eşbah Tunçay, Funda Uz ve Aydan Volkan’dan oluşan seçici kurul tarafından projeler değerlendirildi.  

Sektörün heyecanla beklediği yıllıkta yer alan projelerin büyük çoğunluğunu konutlar oluştururken, bunu kentsel tasarım projeleri takip etti. 19 mimari proje, 7 iç mekân, 1 koruma/restorasyon, 6 peyzaj/kentsel tasarım ve 2 geçici strüktür/enstalasyon projesi yer aldı. İstanbul, 14 proje ile en çok temsil edilen kent olurken; Muğla 6, Ankara 3, Bursa ve İzmir ise 2’şer proje ile listedeydi.

İstanbul Planlama Ajansı ev sahipliğinde Florya Hangar Binası’nda açılan sergi ise, yıllıkta yer alan 35 projeden 11’inin sunumuna ev sahipliği yaparak, konuttan kamusal yapılara, iç mekândan kentsel müdahalelere uzanan çeşitli ölçeklerdeki mimari üretimleri ziyaretçilerle buluşturdu.

Mimarlık yaklaşımlarında farklı disiplinler öne çıktı

Üç oturumda gerçekleşen programda, mimari üretimlerin doğayla, kültürel mirasla ve toplumla kurduğu çok katmanlı ilişkileri ele alındı. Bu yılın seçkisi, yalnızca çeşitliliği değil, aynı zamanda mimarlıkta çoğulcu ve katmanlı yaklaşımların altını çizen bir panorama sundu. Projeler; kültürel mirasın korunmasından ileri teknoloji yapı sistemlerine, mimarlığın medya ve sanatla kurduğu ilişkiden deneysel mekânsal kurgulara kadar geniş bir yelpazede değerlendirildi. Seçki arasında yer alan Antalya’daki Olympos Peyzaj Projesi, arkeolojik hassasiyetle doğayı bütünleştiren yaklaşımıyla öne çıkarken; Socrates Dergi Stüdyosu, mimarlığın medya alanıyla kurduğu yaratıcı ilişkiyi temsil eden özgün bir örnek olarak dikkat çekti. Süper Kerpiç Çocuk Kitaplığı, doğal malzemelerle topluluk temelli üretimi bir araya getirerek sürdürülebilirliğe ve katılımcılığa vurgu yaptı; bu yönüyle sosyal etki ve yerel bağlamla kurulan ilişkinin güçlü bir temsilcisi olarak öne çıktı.

Seçkide yer alan ve panellere konu olan diğer projeler; Atlı Evi, Calumeno Mozolesi, Çift Yüzlü Ev, Ritual Space, Sofra, TOBB ETÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Üzülmez Kültür Vadisi, Bursa Hanlar Bölgesi de Türkiye mimarlık ortamının hem geçmişle diyalog kuran hem de yeni arayışlara kapı açan çok yönlü potansiyelini gösterdi.

“Mimarlık Yıllığı, mimarlık kültürünü geleceğe taşıyan değerli bir platform”

Türkiye’de mimarlık kültürünün gelişimine katkı sağlamaktan mutluluk duyduklarını ifade eden Roca Türkiye Genel Müdürü Dr. Murat Özyamanoğlu, “Türkiye Mimarlık Yıllığı, yalnızca nitelikli projeleri görünür kılmakla kalmıyor; aynı zamanda Türkiye mimarlık kültürünün belgelenmesi ve gelecek nesillere aktarılması için çok değerli bir platform sunuyor. Bu seçki, tasarımcıların emeklerini onurlandırırken, güncel mimarlık kültürünün kalıcı bir arşivini oluşturuyor. Roca Türkiye’nin mimarlık ve tasarım kültürüne verdiği kesintisiz destek, sektörün gelişimi açısından büyük önem taşıyor. Bu buluşmalar sayesinde farklı disiplinlerden mimar ve tasarımcılarla bir araya gelmek, yaratıcı fikirlerin paylaşıldığı güçlü bir diyalog ortamı yaratmak hepimiz için kıymetli bir deneyim oldu. Türkiye mimarlığına değer katan tüm tasarımcıları ve bu anlamlı etkinliği gerçekleştiren herkesi yürekten kutluyorum” dedi.

Seçilen üç projeye geziler yapılacak  

Türkiye Mimarlık Yıllığı 2024 seçkisinde yer alan ve İstanbul’da konumlanan üç proje, mimarlarının katılımıyla gerçekleşecek gezilerle kamuoyuna sunulacak. Katılımcılar, projeleri yerinde inceleme ve tasarım süreci hakkında doğrudan bilgi alma fırsatı bulacak. 23 Mayıs Cuma günü saat 15.00’te Beşiktaş Kent Meydanı, 27 Mayıs Salı günü saat 15.00’te İstanbul Sanat / Haliç Tersanesi ve 3 Haziran Salı günü saat 11.00’de YUNO Eğlence Merkezi (İstinyePark AVM) ziyaret edilecek. Katılım koşulları ve detaylı bilgi için Roca ve Arkitera’nın sosyal medya hesaplarında yayınlanacak.

BENZER HABERLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Güncel Haberler