Bodrum’da Ant Yapı tarafından yapılan Anthaven projesi ( Kafe, restoran, otel ve günü birlik kullanım alanı ) için düzenlenmek istenen ÇED toplantısı engellendi. Sebebi, mahkeme kararına rağmen projenin tamamlanması oldu.
Muğla’nın Bodrum ilçesi Akyarlar Mahallesi’nde bulunan birinci derece arkeolojik sit alanı Aspat’ta Ant Yapı tarafından yapılan Anthaven projesi için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci yeniden başlatıldı. 1. Etabı 2018 yılında yapılan ve 2021 yılında hizmete açılan proje için Danıştay’ın “ÇED Gerekli Değildir” kararını iptal etmesinin ardından bu süreç başlamış oldu.
Duvar’dan Selçuk Arslan’ın haberine göre, Kafe, restoran, otel ve günü birlik kullanım alanlarından oluşan ve 2021 yılında hizmete açılan 1. etap projesi için Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMOOB), dava açarak ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararının iptalini istedi. Geçtiğimiz ağustos ayından bu karar Danıştay tarafından iptal edildi.
Ancak şirket, bugün Bodrum’da ÇED toplantısı yapmak istedi. Toplantıya Bodrumlular ve çevreciler tepki gösterdi. Tepkinin sebebi ise şirketin hem bitmiş yapılar hem de yapılması planlanan yeni inşaat alanı için ÇED sürecini işletmek istemesi oldu.
‘MİNAREYİ ÇALMIŞLAR ŞİMDİ KILIF UYDURUYORLAR’
Toplantıya, Bodrum Kent Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Gamze Türk Oğuz, TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu Temsilcisi Mustafa Erdoğan, kent konseyi üyeleri, çevre örgütleri ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Çevre Şehircilik ve İklimlendirme Bakanlığı yetkilileri, toplantının açılışında projenin içeriği, çevresel etkileri ve sürecin nasıl işleyeceği konusunda bilgi paylaşımı yapmak istedi fakat kent konseyi ve TMMOB’dan itiraz geldi.
İlk olarak söz alan Bodrum Kent Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Gamze Türk Oğuz, yetkililerin proje hakkında sunum yapmalarına karşı çıktı. Türk, “Burada hukuka aykırı hareket etmeyin. Bitmiş bir projenin ÇED’i olmaz. Danıştay’ın bu konuda kesinleşmiş iptal kararı bulunuyor. Gelin birlikte bakalım; burada bir yapı var mı yok mu? Bu ÇED toplantısının bir amacı olamaz, çünkü proje zaten bitmiş. Minareyi çalmışlar şimdi kılıf uyduruyorlar. Bu 4. ÇED süreci, daha önceki ÇED raporlarını Danıştay 4 kez iptal etti karara bağladı. Bu ülkede kaçak yapılaşmayı filan görüyoruz. Ama Türkiye’de ilk kez bitmiş olan bir yat yanaşma yeri ile bir turistik tesisin ÇED süreç toplantısını yapmaya çalışıyorsunuz. Oysaki ÇED’in amacı, yapılacak tesisin doğaya, arkeolojiye ne kadar zarar vereceğinin tespiti. Zaten proje bitmiş ki. Neyin toplantısını yapıyorsunuz burada. Bugün yapılmak istenilen sunum projenin başlangıcında yapılmalıydı. Etap 1 süreci, projenin başlangıcından sürece dahil edilmeliydi. Bitmiş bir yapının ÇED’i olmaz, bu toplantı yok hükmündedir” ifadelerini kullandı.
‘BİTEN PROJEYE ÇED TOPLANTISI DÜZENLEMEK SUÇTUR’
Daha sonra söz alan TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu Temsilcisi Mustafa Erdoğan ise Danıştay kararını yetkililere iletti ve toplantının yapılmamasını istedi.
Erdoğan, “Danıştay’ın ÇED süreçleri ile ilgili iptal kararlarının ardından burada tek bir inşaat olmaması gerekirdi ancak tüm proje tamamlandı. Burası yasalara göre yok hükmündedir. Ancak bütün binalar ve yat limanı bitirilmiştir. Burada doğa, tarih, arkeoloji, nehir, ağaçlar ekoloji yok olmuş. Bu saatten sonra buraya geriye yönelik ÇED raporu alınamaz, bu nedenle bu toplantının düzenlenmesi bile suç teşkil etmektedir. ÇED raporunun 2018’den önce alınıp projenin yapılması lazımdı. Alınan ÇED raporları da doğaya, tarihe ve yöreye zarar vereceği için iptal edilmiştir. Biten projeye ÇED raporu alınamayacağı gibi toplantısı da düzenlenemez” diye konuştu.
İtirazlar üzerine Çevre Şehircilik ve İklimlendirme Bakanlığı yetkilileri, şirketin sunum yapmasına izin vermeyerek toplantıyı sonlandırdı. Toplantıya ilişkin tutanağa ise ‘toplantı yapılamadı’ ibaresinin konulduğu öğrenildi.
Ne olmuştu?
Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Akyarlar Mahallesi’ndeki Antik Termera kentinin sınırları içinde tarihi Aspat mevkisinde 2018 yılında inşata başlandı. TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu tarafından açılan dava sonucunda, projeye ilişkin “ÇED gerekli değildir” kararı tam 4 kez Danıştay tarafından iptal edildi. ÇED iptali ile birlikte yapımı tamamlanan 1. etabın yapı ruhsatı da böylece iptal oldu. Kesinleşmiş yargı kararına rağmen firmanın projeye yeni ÇED süreci başlatılmasının ardından bugün ÇED süreci ile ilgili Halkın Bilgilendirilmesi ve Sürece Katılım Toplantısı yapılmak istendi.