Perşembe, Nisan 24, 2025
Ana SayfaHaberlerHavada kriz: Boeing'in uçakları geri dönüyor

Havada kriz: Boeing’in uçakları geri dönüyor

Çinli hava yollarına teslim edilmek üzere bu ülkeye getirilen Boeing uçaklar, ticaret savaşının kurbanı oldu. Pekin yönetiminin kararıyla teslimatı son anda durdurulan uçaklar, ABD’ye dönüş yoluna geçti.

ABD’li uçak üreticisi Boeing, ABD ile Çin arasında devam eden ticaret savaşının kurbanı oldu.

ABD Başkanı Donald Trump’ın yüzde 145’lik gümrük vergisi kararına yüzde 125’lik gümrük vergisiyle misilleme yapan Çin, hafta başında Boeing’den uçak alımını durdurma kararı almıştı.

Bu gelişme üzerine, Çin’de bulunan ancak henüz Çinli hava yollarına teslim edilmeyen Boeing yapımı uçaklar, ABD’ye geri dönmeye başladı.

GEÇEN AY GELEN UÇAK DÖNÜŞ YOLUNDA

Bloomberg’in FlightRadar24 sitesi verilerine dayandırdığı habere göre, Çin’in Zhousman bölgesinde bir tamamlama merkezinde bulunan Boeing 737 Max uçağı, ABD’ye bağlı Pasifik Okyanusu adası Guam’a uçtu.

Söz konusu uçak, Çinli Xiamen adlı hava yolu firmasına teslim edilmek üzere geçen ay ABD’nin Seattle eyaletinden Çin’in Zhoushan bölgesine uçmuştu.

Aviation Flights Group verilerine göre, aynı bölgede en az iki Boeing uçağı daha teslimat için bekliyor.

PARÇA ALIMI BİLE DURDURULDU

ABD’nin başlattığı ticaret savaşına karşı Çin yönetimi, ABD’li şirketlerden uçak parçası alımını da durdurma talimatını hava yolu firmalarına iletmişti.

Dünyanın en büyük uçak pazarlarından birine sahip olan Çin’de ABD’li firmalardan alımın durdurulması, Donald Trump’ın da tepkisini çekti. Trump, Çin’i anlaşmadan caymakla suçladı.

Bloomberg, Çin’in uçak konusunu Trump yönetimi ile ticaret müzakerelerinde koz olarak kullanabileceğini, siparişleri durdurma kararının da müzakerelerle birlikte değişebileceğini aktardı.

PARÇA STOKLADILAR

Çin’in sivil uçak filosunda, Fransa merkezli Airbus marka uçaklar ilk sırada yer alıyor ancak filoda yüzlerce Boeing uçak da yer alıyor. Mevcut uçakların ekipman ve servis ihtiyaçlarının nasıl karşılanacağı da belirsiz ancak Çinli firmaların son yıllarda yoğun miktarda parça stokladığı belirtiliyor.

Trump, Çin’i Boeing ile yaptığı anlaşmadan caymakla suçlasa da, henüz gümrük ve ödeme süreçleri tamamlanmayan uçaklar ve uçak parçaları için ödenmesi gereken yüzde 145’lik gümrük vergisi, ithalatı Çinli firmalar açısından zaten çok maliyetli hale getiriyor.

Çin, havacılık alanında Airbus ve Boeing’e bağımlılığını azaltmak için son yıllarda yoğun çaba sarf etse de yerli uçakların yeterli üretim düzeyine ulaşması için uzun bir süre gerekiyor. (NefesGazetesi)

BENZER HABERLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Güncel Haberler