Pazartesi, Aralık 23, 2024
Ana SayfaHaberler“Turizmdeki sorunlar araştırılsın” önergesi TBMM’de kabul edilmedi

“Turizmdeki sorunlar araştırılsın” önergesi TBMM’de kabul edilmedi

CHP’nin turizm sektöründe yaşanan sorunların araştırılmasına yönelik önerge TBMM’de kabul edilmedi…

CHP Grup Başkan Vekili İstanbul Milletvekili Gökhan Günaydın tarafından, turizm sektöründe yaşanan sorunların araştırılması amacıyla 18/7/2024 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına verilen (716 sıra no.lu) Meclis Araştırması önergesi yapılan oylama sonucu kabul edilmedi. 

CHP Antalya Milletvekili Aliye Coşar, turizm sektöründe yaşanan sorunların araştırılması amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına verilen Meclis Araştırması Önergesi’nin gerekçesini açıklamak için bir konuşma gerçekleştirdi. 

Turizm sektörünün sorunlarının ve çözüm önerilerinin belirlenmesi amacıyla söz aldığını belirten Aliye Coşar, “Turizm sektörü ülkemizin en önemli gelir kaynaklarından biridir. Turizm sektörüyle ülkemiz yüksek faiz girdisi elde etmektedir. Sektörün ve yan sektörlerinin katkısı istihdamı büyütmektedir. Ancak turizm sektörümüz sorunlar yaşamaktadır. Ukrayna-Rusya savaşı, pandemi, ekonomik kriz, dış politikamızdaki yanlışlar dâhil ülke turizmini bir anda olumsuz etkileyebilmektedir. Tüm bunların yanı sıra yanlış turizm politikaları da sorunların asıl kaynağıdır. 

Uygulamalarla ülkemizde turizm salt yaz turizmine indirgenmiş, bunun sonucu olarak da turizm çeşitlendirmesi yapılmamıştır. Ayrıca, ekonomik krizin yarattığı maliyetler artışları da turizmcileri etkilemektedir. Turizm işletmelerinin girdi maliyetlerinin enerji, gıda, içecek ve tekstildeki artışlar turizmcileri zor duruma düşürmektedir. Bunun üzerine konaklamada KDV oranının yüzde 8’den yüzde 10’a yükseltilmesi, içeceklere uygulanan ÖTV artışı karşısında sektör zor duruma düşmüştür. Ayrıca, turizm sektörü nitelikli ve yetişmiş personel konusunda da ciddi sıkıntılar yaşamaktadır. Bu konuyla da ilgili politikalar üretilmemektedir.

 Turizmcilerimizin ödediği konaklama vergisini bir kısmı da belediyelerimize aktarılması gerekmektedir. Belediyeler, mevcut nüfusuna göre bütçeden katkı almamakta sezonda artan nüfus dikkate alınmamaktadır. Bu katkıyla bir nebze de olsa belediyelerimize destek olup altyapı gibi hizmetlere kolaylık sağlayacaktır. Değerli arkadaşlar, turizm esnafının sezonluk iş yapması dolayısıyla yaşadığı sıkıntılar artarak devam etmektedir. Vergiler ve ödemeleriyle ilgili düşük faizli kredi ve yapılandırmalar sağlanmalıdır. Alım gücünün azalmasıyla yerli turizm pazarı da günden güne azalmaktadır. Vatandaşlarımız yüksek enflasyon karşısında tatil harcamalarını kısmak zorunda kalmıştır. İç pazara bağlı oteller boş kalmaktadır. 

Ülkemizde önemli bir sektör olan turizm, bütçeden yeterli katkıyı alamamaktadır. Turizmin on iki aya yayılması için gerçekçi hedef olmalıdır. Turizmin çeşitlendirilmesi açısından gastronomi, spor ve sağlık turizmi politikaları üretilerek turizm çeşitlendirilmelidir. Hem turizm yatırımcısının hem de turizm emekçisinin on iki ay süreyle çalışacağı sistem kurulmalıdır. Şimdiye kadar Kültür ve Turizm Bakanının turizme yönelik etkili bir politikası olmamıştır. Turizm sektörü günden güne kötüye gitmektedir. Ayrıca, Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı etkin, şeffaf ve verimli kullanılmamaktadır. Büyük bir bütçeyi yöneten TGA turizm tanıtımında, maalesef, etkile bile olamamıştır.

 Değerli arkadaşlar, Antalya’nın turizm bölgesi olan doğusunda kara yolu trafiği yoğunluktan aksamaktadır, söz verilen ihalesi bile geçen sene yapılan yolun yapımı için bir adım atılmamıştır. Turistler havaalanından konaklayacağı Manavgat ve Alanya’ya üç buçuk dört saatte varabilmektedir. Turizm sezonunda artarak devam eden bu trafik çilesi turizme büyük bir zarar vermektedir. Daha önceki konuşmalarımızda belirttiğimiz gibi, bütçeye en çok katkı sağlayan turizm kenti Antalya’da AKP iktidarı bu ulaşım sorununu dahi yıllardır çözememiştir. Bu sorunun bir an önce çözülmesi gerekmektedir. Ulaşımı kolaylaştıracak raylı sistemin Antalya’dan Alanya’ya kadar yapılması da elzemdir. 

Ayrıca, son zamanlarda hava trafiği de artan rötarlar nedeniyle bir çileye dönüşmüştür. Havalimanlarına giriş ve çıkış yolları yetersizdir. Bu sorunların çözümü için de bir an önce adım atılmalıdır. Maalesef, ülkemizin en önemli sektörü turizmdeki sorunlar yıldan yıla artmaktadır. Kültür ve Turizm Bakanı bu sorunları ne görmek istiyor ne de duymak istiyor, sorunları çözmeye yönelik etkili politikalar üretmiyor. Bu sebeple, Meclis çatısı altında turizm sektörünün sorunlarının ve çözüm önerilerinin belirlenmesi gerekmektedir.”

 Konuşmalar sonrası yapılan oylama sonucunda önerge reddedildi.

BENZER HABERLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Güncel Haberler