Sektör temsilcileri, “Yerelden Küresele: Türk Turizm Markalarının Beklentileri” konulu panelde söz aldı.
TIF 2024, sektörün nabzını tutan pek çok önemli panele imza attı. The Marmara Hotels CEO’su Naci Başerdem’in moderatörlüğünü gerçekleştirdiği “Yerelden Küresele: Türk Turizm Markalarının Beklentileri” konulu panelde, Paloma Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Ece Tonbul, NG Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Hediye Güral Gür, Özak Global Başkanı Ahmet Akbalık ve Martı Hotels & Marinas Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Narin görüş ve beklentilerini aktardı.
Ece Tonbul: “Club Marvy’yi yurt dışına taşıyacağız”
Paloma Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Ece Tonbul, Club Marvy ve her şey dahil sistemine yönelik açıklamalarda bulundu.
Club Marvy’nin hızlı bir büyüme potansiyeli taşıdığını vurgulayan Tonbul, “Paloma Hotels, her şey dahil resort otelciliği anlamında orta segmente hizmet eden bir markayken, Club Marvy ise ulaşılabilir lüks, sessiz lüks sunmak istediğimiz noktada doğan bir marka oldu. Club Marvy’nin marka kodları için önemli ve kalabalık bir ekiple çalıştık. Yeni dünya düzenini ve marka kodlamasını doğru okuyarak, ulaşılabilir ve sessiz lüks konseptini içine koyduk. 5 senelik genç bir marka olmasına rağmen en büyük hedefimiz, hızlı büyüme potansiyeli gösteren bu markayı yurt dışına götürmektir. Club Marvy’nin ismi konulmadan bütün planlama yurt dışında olacak şekilde yapılmıştı. Pandemi ve krizler nedeniyle bunu ertelemek zorunda kaldık. Önümüzdeki yıldan itibaren Club Marvy’yi yurt dışına taşımak için çalışmalara başlayacağız” şeklinde konuştu.
“Her şey dahil konsepti çoğalacak”
Her şey dahil sistemi üzerine de konuşan Tonbul, Türkiye’nin bu alanda dünyadaki örneklerinin en iyilerinden birini ortaya koyduğunu aktardı. Tonbul, “Tabii ki geliştirilerek ve üzerine konularak çok daha nitelikli hale getirilebilir. Yeni devreye sokulan, büyük yatırımlara sahip olan Suudi Arabistan’dan, ‘bu işletme yeteneğini ülkemizde uygulayın’ teklifi alıyorsak bu önemli. Ana pazarlarımız olarak belirlediğimiz ve bize ulaşan pazarlara bakarsak bu konseptin azalmasından çok çoğalacağına ve aranan bir alan olmaya devam edeceğini düşünüyorum. Konforlarımızı seviyoruz ama bu bizi ileriye götürmeyecek. Artık riskimiz öyle bir boyuta geldi ki 10 bin yatağın üzerindeki potansiyeliniz, sizi riske atabilir. Bu durum, bu riski dağıtmayı zorunlu kılıyor. Sektörün doğru yaptığı işlerin yurt dışına çıkması gerektiğini düşünüyorum. Yurt dışına çıkarsak riski azaltabiliriz” dedi.
Hediye Güral Gür: “Elini taşın altına koyan insanlar olarak yaptığımız işin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz”
Panelde söz alan NG Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Hediye Güral Gür, maliyetlerdeki artış ve doluluklardaki düşüşün 2024 sezonunda getirdiği sıkıntılara değindi. Gür, “Üstümüzdeki kur baskısı devam ettiği sürece doluluklardaki artışlara rağmen bütçelerimizin gerisinde kapatacağımız bir sene olarak görünüyor. Doluluk ve karlılıklar konusunda şehir turizmi ile resort turizmini karşılaştırmamak gerekiyor. Her birimiz yurt dışındaki fuarlarda incelemelerimizi yaptık. 2025 daha iyi bir yıl olur diye umuyorum. Bizler aslında elini taşın altına koyan insanlar olarak yaptığımız işin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Bunun hükümet açısından da değerinin olduğunu görmek istiyoruz. Bankacı arkadaşlarımız da sektöre güvensin, kredilerini ona göre versin istiyoruz” diye konuştu.
“Ülkemizin her bir köşesi yatırım için güzel fırsatlar sunuyor”
Yatırımların ağırlığının yerli yatırımcıda olduğuna dikkat çeken Gür, “Ülkemizin her bir köşesi yatırım için güzel fırsatlar sunuyor. Yatırımların ağırlığı Türk yatırımcılarda. Uluslararası çok sayıda marka var ama biz hep Türk yatırımcılarla bunları yapıyoruz. İstiyoruz ki yabancı yatırımcılar da gelsin, yatırımların çeşitlenmesi için çalışma yapsınlar. Yabancı yatırımcılar için de burada fırsatlar var. Bu fırsat sadece arazi tahsisi konusunda değil, farklı ortamların da geliştirilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
“NG markasını yurt dışına taşımak istiyoruz”
NG Hotels’in şehir turizminde de büyümeyi hedeflediğini kaydeden Gür, “Markamızı kurguluyoruz ve gelişimi için çalışıyoruz. Hedeflerimiz arasında yurt dışına açılmak var. Ne zaman gerçekleştirilebiliriz bilmiyorum. Hedefimizde sadece resort turizmi yok şehir turizminde de gelişmek istiyoruz. Çalışmalarımız tamamlandığında NG markasını yurt dışına taşımak istiyoruz” dedi.
Özak Global’den dört yeni otel yatırımı
Yeni otel yatırımları hakkında bilgi veren Özak Global Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, “Gayrimenkule odaklanınca turizmde geride kaldığımız fark ettik. Bu eksikliği gidermek için yeni kurallar koyduk. Dört yeni otel yatırımı yapmaya karar verdik. Günümüz şartlarında yeni nesil turizmi çalıştık. Kemer’de 2, Didim ve Bodrum’da da birer tane yeni otel yatırımı yapma kararı aldık. Turizm sektörünün mevcut dinamiklerini irdelediğimizde, Güney Avrupa’da yapılmış olan ürünlere kıyasla aslında Türkiye’nin çok büyük açığı olduğunu gördük. Bu konuda yatırımlar yapmak için rol model olabileceğini düşündüğümüz yeni bir yapılanmaya gitme kararı aldık” şeklinde konuştu.
“Dönüşümü yapmadan markalaşma serüvenimiz çok zor”
Özak Global’in altyağısını evrensel standart ve normlara göre geliştirdiğini anlatan Akbalık, “Kendi standartlarımızı oluşturmak istiyoruz. Uluslararası markaların oluşturduğu normlar ve standartları var. Biz bu faktörleri çok irdelemeden kendi lokal alışkanlıklarımıza göre şekillendirdik. Yabancı markanın Türkiye’de konumlanması zenginlik katar ama neden yoklar? Burada normlar ve standartlar öne çıkıyor. Bir markanın gittiği yerde gerekçesi olması gerekir. Biz altyapısal sistemimizi bu evrensel standart ve normlara göre geliştirdik. Buradaki yatırımlarımız belli bir standarda uyarladıktan sonra biz de yurt dışına açılmayı düşünüyoruz. Markalaşma burada tek başına mücadele edebileceğimiz bir şey değil. Dönüşümü yapmadan markalaşma serüvenimiz çok zor. Tek başına markalaşma mücadelesi kolay olmayacak” değerlendirmesini yaptı.
Emre Narin: “Her Şey Dahil ile ilgili Know-How bu ülkenin yarattığı değerlerden biri”
Martı Hotels & Marinas Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Narin, yerli markaların yurt dışı yatırımları hakkında konuştu. Narin, “Bizim marka ve yatırımcılarımızda hep bir atılım yapma dürtüsü var. Uluslararası zincirler eskiden işletme yapıyorlardı. Bunun ülkemizin sosyolojik durumu ile alakalı olduğunu düşünüyorum. Türkiye’de hep aile işletmeleri var ve bu şirketleri çocuklara bırakmak istediği var” ifadelerini kullandı.
“Türkiye’deki önemli markalar yurt dışında önemli başarılara imza atabilir”
“Her Şey Dahil ile ilgili Know-How bu ülkenin yarattığı değerlerden biri” vurgusunu yapan Narin, “800 milyar dolarlık yatırım yapacak olan Suudi Arabistan, ‘Bu bilgi, birikimi bize getirin’ diyor. Ama teşebbüsümüz yok. Türkiye’deki önemli markaların yurt dışında önemli başarılara imza atabileceğini düşünüyorum. Yurt dışında zincir otelimiz olursa bu işin çok süratle gelişeceğini düşünüyorum. Yatırımcılarımızın ve otelcilerimizin konfor bölgesinden çıkması lazım” diye konuştu. Türkiye’nin her şey dahil sistemde çok verip az kazandığına dikkat çeken Narin, “Her Şey Dahil’e format atmalıyız. Sürdürülebilirlik açısında bunu yapmalıyız. Bu sistemi tekrar gözden geçirmemiz gerekiyor” dedi.