Otellerin yatırım ve işletme aşamaları çok sayıda komplike kararın alınması gereken karmaşık süreçleri bünyesinde barındırıyor. Otelin lokasyonundan işletme modelinin seçimine, tesis mimarisinden satın alınacak her bir kaleme, personel istihdam süreçlerinden hukuki ve finansal operasyonlara her aşama ayrı bir önem taşıyor. Bu karmaşık süreçlerin en doğru şekilde yönetilmesi noktasında ise otel yatırımcı ve işletmecisinin yardımına profesyonel danışmanlar koşuyor.
Haber: Ecem Ercan Adanır – Damla Altundaş
Otel yatırımında danışman desteği almak, en temel anlamıyla riskleri düşürmeye ve karlılık ile verimliliği en üst düzeyde sağlamaya yarıyor. Yatırımın geri dönüş süresini kısaltmak, işletmenin uzun vadede başarılı olmasını sağlamak, uluslararası otel markalarıyla uyumlu çalışabilmek gibi çok sayıda kritik faktör, profesyonel danışmanın kılavuzluğunda en doğru şekilde yönetilebiliyor. Tüm bunlar ise işletmenin rekabette üst sıralara taşınmasını sağlıyor.
Sürdürülebilir ve yerel dokuyu koruyan tasarımlar öne çıkıyor
Turizm tesislerindeki yeni mimari ve konsept trendlerini de yakından takip eden yatırım ve işletme danışmanları, günümüzde sürdürülebilir ve çevreye duyarlı işletmelerin, yerel kültüre ve deneyime önem veren konseptlerin, teknolojiye entegre olmuş tasarımların, fonksiyonel ve konforlu alanların öne çıktığını vurguluyor. Kültür ve doğa turizmine uygun lokasyonlarda bu alanlara hizmet edecek tesis yatırımlarına yönelinmesi de sektör profesyonellerinin buluştuğu noktalardan…
Sevgi Kurt: “Satın almaları doğru kalitede, sürede ve bütçede tamamlamak ancak profesyonel bir satın alma ekibi ile mümkün olabilir”
Otel yatırımcılarının profesyonel danışmanlarla çalışmasının önemi hakkında konuşan the- GAIA FFE & OSE Procurement Satınalma Danışmanı, Yüksek Mimar Sevgi Kurt, “Otel yatırımcılarının birkaç oteli bulunur fakat danışmanlar birçok yatırımcıya hizmet eder. Bu nedenle danışmanların çok daha fazla oteli ve otel tecrübesi bulunur. Uzmanlık alanım satın alma ve satın alma yönetimi olduğundan şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, satın almaları doğru kalitede, doğru sürede ve doğru bütçede tamamlamak ancak profesyonel bir satın alma ekibi ile mümkün olabilir. Otel açılışına yetişmeyen satın almalar, işletme aşamasını sıkıntıya sokar. Doğru kalitede yapılmayan satın almalar, işletme maliyetlerini artırır” ifadelerini kullandı.
“Yatırım maliyeti düşük görünen satın alma süreçlerini, geri dönüşüm maliyetlerinin dengesini bozar”
Yatırımlarda proje ve satın alma danışmanlık şirketinin sürecin en başından itibaren senkronize çalışması gerektiğine dikkat çeken Kurt, “Bu şekilde hem doğru adette ürün satın alımı gerçekleşir hem de işveren bütçesine uygun alım yapılabilir. Yatırımlarda eksik ya da fonksiyonunu gerçekleştirmeyen satın alımlar ile çok sık karşılaşıyoruz. Başlangıçta yatırım maliyeti düşük görünen satın alma süreçlerini, geri dönüşüm maliyetlerinin dengesini bozduğu açıktır. Otel yatırımcılarının en çok dikkat etmesi gereken konu budur” şeklinde konuştu.
“Konum, iklim, otelin fonksiyonu trendleri belirlemede önemli kriterler”
Otel tasarımlarında lifestyle ve experimental otellerin farklı tarzla ve deneyimler açısından ilgi gördüğüne dikkat çeken Kurt, “Aslında önemli olan otel arazisinin topografyasına uygun tasarım yapmak. Bulunduğu konum, iklim, otelin fonksiyonu bu trendleri belirlemede önemli kriterler” diye devam etti. Avrupa’da Otel yatırımlarının 2024-2025 yılında hızlandığını belirten Kurt, “Mevcut projelerimize ek olarak Çekya, Romanya, Karadağ yatırım açısından favori lokasyonlar” dedi.
Hayati Küçük: “Trendler, yatırımcılar için önemli fırsatlar sunmakla birlikte, rekabet avantajı elde etmelerine de yardımcı olur”
ARGEPLANO Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Küçük, otel yatırımcılarının profesyonel danışmanlarla çalışmalarının gerekliliğini şöyle açıkladı: “Otel yatırımcılarının proje, satın alma ve işletme aşamalarında profesyonel danışmanlarla çalışmaları, yatırımların başarısını arttıran kritik bir faktördür. Özellikle bir turizm tesisi yatırımına başlamadan önce doğru bir proje süreç yönetimi kurgusu oluşturmak başarının temel anahtarıdır. Otel yatırımcılarının profesyonel danışmanlarla iş birliği yapmaları, yatırımın her aşamasında riskleri minimize ederek, kârlılığı ve uzun vadeli başarıyı artırır. Yatırımcıların risk yönetimi, doğru konum ve tasarım, satın alma ve işletme aşaması ve hukuki yönü gibi birçok alanda süreci en doğru şekilde yönetmek için danışmanlık şirketlerinden destek almaları oldukça önemlidir.”
“Yerel kültürü yansıtan butik oteller, ekolojik ve sürdürülebilir konaklama seçenekleri ve deneyim odaklı hizmetler yatırımcılar için büyük fırsatlar sunuyor”
Güncel turizm trendleri ve yatırımcılara önerileri hakkında konuşan Küçük, “Günümüzde otel yatırımlarında mimari ve diğer alanlarda öne çıkan trendlerin misafir deneyimini geliştirmeye, sürdürülebilirlik ve teknolojiyi entegre etmeye odaklandığını söyleyebiliriz. Bu trendler, yatırımcılar için önemli fırsatlar sunmakla birlikte, rekabet avantajı elde etmelerine de yardımcı olur. Güncel olarak öne çıkan trendleri şu şekilde paylaşarak turizm sektöründeki kurumsal tecrübemizle yatırımcılara faydalı öneriler sunabiliriz: Sürdürebilirlik ve yeşil binalar, teknoloji entegrasyonu, esneklik ve çok amaçlı alanlar, yerel kültür ve yerel sanatın vurgulanması, minimalist ve sade tasarımlar butik ve kişiselleştirilmiş deneyimler sunulması vb. Bu trendleri takip eden yatırımcılar, otel projelerini daha çekici hale getirerek sektörde fark yaratabilirler. Aynı zamanda hem misafir memnuniyetini artırabilir hem de uzun vadeli sürdürülebilir başarı sağlayabilirler” şeklinde konuştu. Alternatif turizm türleri bakımından yeni projelere açık olan lokasyonlardan bahseden Hayati Küçük, “Türkiye’de kültür ve doğa turizmi bağlamında yeni otel projelerine ihtiyaç duyan lokasyonlar arasında, özellikle Anadolu’nun tarihi ve kültürel zenginliklerini barındıran şehirleri (Mardin, Şanlıurfa, Safranbolu) ve doğa turizmi için ön plana çıkan yerler (Kapadokya, Karadeniz yaylaları, Likya Yolu) dikkat çekiyor. Bu bölgelerde yerel kültürü yansıtan butik oteller, ekolojik ve sürdürülebilir konaklama seçenekleri ve deneyim odaklı hizmetler yatırımcılar için büyük fırsatlar sunuyor. Yatırımcılara, projelerinde çevreye duyarlılık ve yerel topluluklarla iş birliği yaparak sürdürülebilir turizme odaklanmalarını, aynı zamanda doğa ve kültür turizmiyle ilgili niş pazarlara hitap eden konseptler geliştirmelerini tavsiye ediyorum” dedi.
“Sürdürülebilirlik odaklı ve deneyimsel turizmi destekleyen projeler, bu dönemde yatırımcıların önceliği olacak”
Türkiye genelindeki otel yatırımlarına istinaden konuşan Hayati Küçük, “2024 ve 2025 otel yatırımları, küresel turizmdeki toparlanmanın etkisiyle büyüme potansiyeli sergiliyor. Özellikle büyük şehirler ve turizm merkezlerinde yeni otel projeleri hız kazanıyor. İstanbul, Antalya ve İzmir gibi popüler destinasyonlarda lüks oteller ve resort otel projeleri öne çıkarken, Kapadokya ve Ege Bölgesi gibi doğa turizmi destinasyonlarında da butik otel yatırımları artıyor. Sürdürülebilirlik odaklı ve deneyimsel turizmi destekleyen projeler, bu dönemde yatırımcıların önceliği olacak” şeklinde ifade etti.
İpek İpekçi: “Profesyonel ekiplerle ilerlenmesi operasyonel verimliliği en üst düzeye çıkaracaktır”
Otel yatırımları hakkında konuşan POM Otel Danışmanlığı ve Proje Yönetimi Yönetici Ortağı, Mimar İpek İpekçi, “Otel yatırımları, çok yönlü düşünmeyi gerektiren ve çok sayıda iş kalemini içeren bir yatırım modelidir. Proje aşamasından başlayarak profesyonel destek alınması oldukça kritiktir. Bu aşamada yapılacak hataların, işletme aşamasında açığa çıkaracağı sorunları en baştan çözerek ilerlemek yatırımı üst bir noktaya taşır. Satın alma konusunda ise, seçilecek ürünlerin hem işletme hem yatırım maliyetlerini düşünerek seçilmesi bir diğer önemli konudur. İşletme aşamasında ise; özellikle otelcilikten gelmeyen bir yatırımcının profesyonel ekiplerle ilerlemesi operasyonel verimliliği en üst düzeye çıkaracağından, büyük bir önem taşımaktadır” dedi.
“Projelere teknolojinin dahil edilmesi atlanmamalı”
Güncel olarak otel yatırımlarında; çok yönlü mekanların, doğal malzeme kullanımının, doğa ile ilişkilendirilmiş ve yerel kültürün izlerini taşıyan projelerin öne çıktığını ifade eden İpekçi, “Fonksiyonel olarak bakıldığında ise özellikle otel lobilerine çok daha sosyal alanlar olarak işlev kazandırılması ve kayıp bir nokta oluşmayacak çözümlerle ilerlenmesi kritik hale gelmiştir. Gün ışığı alan ve doğal malzemeler ile rahatlığı ön plana çıkaran trendlerin takip edilmesi ve projelere teknolojinin dahil edilmesi de atlanmaması gereken konulardır” diye konuştu.
“Yatırımlar özellikle marka oteller ve marka otellere dönüşüm konusunda artmakta”
“Turizmin birçok türüne ev sahipliği yapabilecek lokasyonları olan bir coğrafyada yaşıyoruz,” diyen İpekçi, “Kültür ve doğa turizmi türleri özelinde düşünürsek, özellikle Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu’da otel ihtiyacı bulunmaktadır. Pamukkale, Denizli, Tunceli, Mardin, Tunceli, Aksaray, Kars vb. gibi birçok şehre yapılacak yatırımlarla bu bölgeler turizm açısından çok daha çekici hale gelebilecektir” dedi. İpekçi son olarak şunları ekledi: “Türkiye şu anda otel yatırımlarının hız kesmeden devam ettiği ülkelerden biridir. Otel yatırımlarının ciddi şekilde, özellikle marka oteller ve marka otellere dönüşüm konusunda arttığını söyleyebiliriz. Açılışı 2025 ve 2026 yılları için planladığımız, İstanbul, Düzce, İzmir, Antalya, Aydın, Konya gibi şehirlerde projelerimiz devam ediyor.”
Hamit Topaloğlu: “Otel yatırımcılarının profesyonel danışmanlarla iş birliği yapması yatırımın getirisini artırmak ve olası riskleri minimize etmek adına büyük öneme sahiptir”
H&P Otel İşletme ve Yatırım Danışmanlığı A.Ş. Yöneticisi Hamit Topaloğlu, otel yatırımlarında danışmanların rolüyle ilgili şunları söyledi: “Otel yatırımcılarının proje, satın alma ve işletme aşamalarında profesyonel danışmanlarla çalışması, yatırımın başarısını artıran kritik bir faktördür. Bu süreçte profesyonel danışmanların sağladığı faydalar şunlardır: pazar analizi ve konumlandırma, finansal planlama ve risk yönetimi, yasal mevzuat ve ruhsatlandırma, tasarım ve inşaat yönetimi, operasyonel verimlilik ve uzun vadeli başarıdır. Sonuç olarak, otel yatırımcılarının profesyonel danışmanlarla iş birliği yapması hem yatırımın getirisini artırmak hem de olası riskleri minimize etmek adına büyük bir öneme sahiptir.”
“Öne çıkan trendler, sürdürülebilirlik, teknolojik entegrasyon, yerel kimlik ve deneyim odaklı tasarımlar etrafında şekilleniyor”
İçinde bulunduğumuz 2024 yılının turizm tesislerine yansıyan trendleri hakkında konuşan Hamit Topaloğlu, “2024 yılında otel yatırımlarında öne çıkan mimari ve benzeri trendler, sürdürülebilirlik, teknolojik entegrasyon, yerel kimlik ve deneyim odaklı tasarımlar etrafında şekilleniyor. Yatırımcılar sürdürülebilir ve yeşil tasarımlar, teknolojik entegrasyon ve akıllı oteller, yerel kimlik ve kültürel vurgular, deneyim odaklı tasarımlar, esneklik ve modüler tasarımlar, sağlık ve güvenlik odaklı tasarımlar vb. trendleri göz önünde bulundurarak hem misafir beklentilerini karşılayan hem de uzun vadede sürdürülebilir bir işletme modeli sunan projelere yönelmelidir” dedi. Türkiye’nin zengin kültürel mirası ve doğal güzellikleri ile kültür ve doğa turizmi açısından önemli potansiyel taşıdığını vurgulayan Topaloğlu, “Yeni otel projelerine ihtiyaç duyan ve yatırım fırsatları sunan bazı lokasyonlardan örnek vermek gerekirse Doğu Karadeniz Bölgesi (Artvin, Rize, Trabzon), Kapadokya (Nevşehir, Ürgüp, Göreme), Güneydoğu Anadolu Bölgesi (Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep), Batı Karadeniz Bölgesi (Safranbolu, Amasra, Kastamonu), Doğu Anadolu Bölgesi (Van, Kars, Erzurum), Ege Bölgesi (Muğla, Aydın, İzmir’in kırsal kesimleri) bahsedebiliriz” diye devam etti.
“Türkiye’nin turizm potansiyeli yüksek bölgelerindeki otel yatırımları, doğru strateji ile önemli kazançlar sağlayabilir”
Hamit Topaloğlu, Türkiye genelinde devam eden yatırımlar ile ilgili, “Türkiye’nin 2024 ve 2025 yıllarında otel yatırımları açısından oldukça hareketli bir dönem yaşaması bekleniyor. Özellikle İstanbul, Bodrum ve Antalya gibi popüler turistik bölgelerde birçok yeni otel projesi hayata geçiriliyor” şeklinde konuştu. Topaloğlu yatırımcılara ise şu tavsiyelerde bulundu: “İstanbul gibi büyük şehirlerde iş turizmine yönelik oteller, Bodrum ve Antalya gibi tatil bölgelerinde ise lüks ve aile konseptli tesisler ön planda olmalı. Bununla birlikte, yeni otel projeleri, özellikle üst segmentteki yatırımlar için uzman danışmanlarla çalışmayı gerektiriyor. Profesyonel yönetim, finansal planlama ve pazarlama stratejileri ile yatırımların getiri potansiyeli maksimize edilebilir. Sonuç olarak, Türkiye’nin turizm potansiyeli yüksek olan bu bölgelerdeki otel yatırımları, doğru planlama ve strateji ile önemli kazançlar sağlayabilir.”
Muhammet Cüntay: “Profesyonel danışmanlık ve işletme şirketleriyle çalışmak eskisine göre daha önemli bir hal aldı”
Otel yatırımcılarının profesyonel danışmanlarla çalışmasının önemini aktaran L’Collection Hotels Management, Design, Marketing CEO’su Muhammet Cüntay, “Otelcilik sektöründe ülkemizde yaşanan hızlı gelişmeler, çıtanın yukarı çıkması, birçok kurumun yeni dünya standartlarına erişmek, sürdürülebilirlik alanında doğru ürünlerin ortaya çıkması gayesiyle denetleyici rollerinin artması, uluslararası markaların kısmen birbirinden farklı uygulamaları nedeniyle otel projesi ön hazırlık, planlama, mimari ve teknik çalışmalar, belgelendirme ve mevzuat, satın alma süreçleri, eğitim ve insan kaynakları gibi süreçlerin önceki dönemlere göre daha büyük zorluklar barındırdığını görüyor ve yaşıyoruz. Dünyadaki ve ülkemizdeki rekabeti de düşünecek olursak profesyonel danışmanlık ve işletme şirketleriyle çalışmak artık eskisine göre daha önemli bir hal almıştır” vurgusunu yaptı.
“Tesisin mimari tasarımı ile deneyim tasarımın birbiriyle örtüşmesi şarttır”
Alternatif turizm türleri ve yeni otel projelerine ilişkin lokasyonlara yönelik konuşan Muhammet Cüntay, “Ben orta ve büyük ölçekli tesislerin tek bir tema ile tek bir turizm türüne odaklandırılmasını doğru bulmayan bir turizm işletmecisi ve danışmanıyım. Küçük ölçekli tesislerde belki bu olabilir ama ölçek büyüdükçe bunun riski artmaktadır. Ülkemizde kültür ve doğa turizminin hızlıca geliştiği Kuzey Ege, Batı Karadeniz bölgelerinde orta ölçekli tesislere ihtiyaç duyulacağı öngörüsündeyim” ifadelerine yer verdi. Mimari yaklaşımlar konusunda ise Cüntay, görüşlerini şöyle aktardı: “Yatırımcılara mimari konudaki tavsiyem, mimari çalışmaya başlamadan önce tesisin hedef kitlesinin ve kitle ayrıntılarının, tesis tema ve konseptinin, misafirlere yaşatılması hedeflenen deneyimin belirlenmesi yönünde olacaktır. Ülkemiz yatırımcıları bunları belirlemeden mimari projelendirmeye başladığı için ileriki dönemde sorun yaşanan birçok tesis örneği mevcuttur. Yani tesisin mimari tasarımı ile deneyim tasarımın birbiriyle örtüşmesi şarttır”
“Kur ve enflasyon sorununun çözülmemesi halinde yatırım hızı düşecektir”
Turizmcinin bu sezon yaşadığı döviz kuru baskısı ile enflasyon sorununun yatırımlara da yansıyacağını belirten Muhammet Cüntay, “Hali hazırda başlamış ve devam eden projelerin 2024 ve 2025 yıllarında tamamlanmasını beklemekte, sonraki üç senede ise şu an turizm işletmecilerinin yaşadığı kur ve enflasyon sorununun çözülmemesi halinde bu hızın düşeceğini öngörmekteyim” dedi. Cüntay, önümüzdeki dönemde açılışını yapacakları tesisleri ise şöyle sıraladı; Best Western Plus Hotel & Residences (İstanbul / 58 oda, 174 yatak / 2024), Best Western İzmir Hotel (100 oda, 200 yatak / 2024), Best Western Plus Downtown Trabzon Hotel (64 oda, 128 yatak / 2025), Ramada Resort by Wyndham Kastamonu (90 oda, 180 yatak / 2025), Ramada Encore by Wyndham Esenyurt (132 oda, 264 yatak / 2025) ve Ramada Hotel & Suites by Wyndham Sabiha Gökçen Airport Hotel (260 oda, 520 yatak / 2025).
Mehmet Ağıllı: “Otel danışmanları, işletmelerin rekabetçi kalmalarını ve gelişmeye devam etmelerini sağlar”
Otel yatırımcılarının neden profesyonel danışmanlarla çalışması gerektiği konusunda bilgi veren Hotech360 Yöneticisi, Danışman Mehmet Ağıllı, “Otel yatırımları proje öncesinde ve sonrasında birçok detay içermektedir. Bu detaylar uzman danışmanlar tarafından yönetilmediği sürece projenin en başında itibaren ciddi düzeyde zaman ve finans kayıpları ortaya çıkmaktadır” şeklinde ifade etti. Ağıllı, otel yatırımlarında danışmanların ne gibi hizmetler sunduğunu ise şöyle özetledi: “Genel anlamda otel yatırımında danışman otel, restoran ve eğlence tesisleri gibi otelcilik sektöründeki işletmelere uzman tavsiyeleri ve rehberlik sunmayı, operasyonlarını optimize etmeyi, misafir memnuniyetini artırmayı ve karlılığı yükseltmeyi hedefler. Bu profesyoneller, pazar eğilimleri, misafir beklentileri ve operasyonel verimlilik konusunda derin bir anlayışa sahip olmaları dolayısıyla hizmet sunumunu, pazarlama çabalarını ve genel iş performansını iyileştiren stratejiler geliştirmeye yardımcı olur. Tavsiyelerini her misafirin benzersiz ihtiyaçlarına ve zorluklarına göre uyarlayan otel danışmanları, işletmelerin otelcilik sektörünün sürekli değişen trendlerine uyum sağlamalarına yardımcı olur, rekabetçi kalmalarını ve gelişmeye devam etmelerini sağlayarak destekleyici bir rol oynar.”
“Doğa turizmi, green (yeşil) hotel trendi, otellerde sürdürülebilirlik ve küçük (butik) otellerde yoğunlaşma söz konusu”
Mehmet Ağıllı yatırımlarda öne çıkan farklı trendler hakkında, “Otelcilik sektöründe marka, bölge ve yıldız standartlarına göre trendler de farklılıklar gösterebilmektedir. Özellikle pandemi süresince yaşanan güçlükler sonrasında doğa turizmi, green (yeşil) hotel trendi, otellerde sürdürülebilirlik ve küçük (butik) otellerde yoğunlaşma söz konusu. Ülke genelinde yayla turizminde, bireysel seyahat etmek isteyenler için karavan park alanlarında (caravaning) artışlar görülmekte. Mevsimlere göre tercihler değişmesine rağmen ülkemizin bulunduğu konum nedeniyle her mevsim turizm yapılabilecek çok fazla bölge şehir ve alan bulunabilmektedir. Bu konuda özellikle Kapadokya ön plandadır. Bölgedeki farklı turistik alternatiflere ek özellikle balon turizminin artması ile bölgedeki turist sayısında her yıl artışlar gözlenmekte, buna bağlı olarak turistleri bölgede daha fazla tutabilecek alternatifler geliştirilmektedir” şeklinde konuştu.
“Ekonomik güçlükler olsa da otel yatırımlar devam ediyor”
Mehmet Ağıllı, yatırımlar hakkında ise şunları söyledi: “Bu sene ve önümüzdeki yılda her ne kadar ülkemiz genelinde bazı ekonomik güçlükler olsa da otel yatırımların devam ettiği, yatırım projelendirmelerinin sürdüğü gözlenmekte. Danışmanlık yaptığım projelere bakarsak; Türkiye’de 2024 yılı sonunda açılacak 150 odalı bir otel, 20 odalı butik bir otel, yurt dışında ise toplamda 450 oda sayısında farklı konsept ve büyüklükte projelerin yanı sıra, 2025 yılı içerisinde açılacak otel danışmanlıklarım devam etmektedir.”
İbrahim Mayda: “Yatırımcıların profesyonel danışmanlarla çalışması, yatırımların başarıya ulaşmasını sağlar”
Otel yatırımcıları ve profesyonel danışmanların birlikte çalışmasının önemini vurgulayan Mayda Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Mayda, “Yatırımcıların proje, satın alma ve işletme aşamalarında profesyonel danışmanlarla çalışması, yatırımların başarıya ulaşmasını sağlar. Uzman danışmanlar, stratejik planlama, maliyet kontrolü, risk analizi ve operasyonel verimlilik konularında kritik destek sunarak, yatırımcıların bilinçli kararlar almasını ve sürdürülebilir bir işletme kurmasını mümkün kılar. Bu profesyonel danışmanlık, riskleri minimize ederken, yatırımın getirisini maksimize etmeye yardımcı olur” dedi.
“Özgün konaklama seçenekleri sunan projeler, artan turist talebini karşılamak ve bölgenin turizm kapasitesini artırmak için büyük fırsatlar sunar”
Günümüzde değişim geçiren turizm trendleri hakkında konuşan Mayda yatırımcılarla da önerilerini şöyle paylaştı: “Günümüzde otel yatırımlarında öne çıkan mimari ve tasarım trendleri, sürdürülebilirlik, yerel kültürel unsurların vurgulanması ve çok amaçlı kullanım alanları etrafında şekilleniyor. Sürdürülebilir mimari, enerji verimliliği, su tasarrufu ve çevre dostu malzemelerin kullanımını içeriyor, bu da hem maliyetleri düşürüyor hem de çevre bilincine sahip misafirlerin ilgisini çekiyor. Ayrıca, otellerin yerel kültürü yansıtan özgün tasarımlara sahip olması, misafirlere benzersiz ve otantik deneyimler sunarak farklılaşmayı sağlıyor. Çok amaçlı alanlar ise esneklik sunarak hem sosyal hem de iş amaçlı kullanıma uygun mekanlar yaratıyor. Yatırımcılara, bu trendleri benimseyerek sürdürülebilir ve misafirlerin beklentilerini aşan oteller tasarlamalarını öneririm. Bu yaklaşımlar, otelin uzun vadeli başarısını ve pazardaki rekabet gücünü artıracaktır.” Türkiye’de kültür ve doğa turizmi için yeni otel projelerine ihtiyaç duyan lokasyonlardan bahseden İbrahim Mayda, “Artvin, Mardin, Van Gölü çevresi ve Kapadokya’nın çevre bölgeleri öne çıkıyor. Yatırımcılara bu bölgelerde yerel dokuyu koruyan, sürdürülebilir ve özgün konaklama seçenekleri sunmalarını öneririm. Bu tür projeler, artan turist talebini karşılamak ve bölgenin turizm kapasitesini artırmak için büyük fırsatlar sunar, ROI’de (yatırımın getirisinde) tahmin edilemeyecek sürelere ulaşmanın önünü açar” şeklinde konuştu.
“Yeni yatırımların çoğu, lüks segmentte yer alıyor”
2024 ve 2025 yıllarında özellikle İstanbul, Bodrum ve Ankara gibi önemli bölgelerde yatırımların büyüme gösterdiğini ifade eden İbrahim Mayda, “İstanbul, sektöre 16 yeni otel ile 2 bin 785 oda eklemeye hazırlanıyor. Ayrıca, Bodrum ve Ankara’da toplamda sekiz yeni otel projesi ile yaklaşık 1.000 oda planlanıyor. Bu yatırımların çoğu, lüks segmentte yer alıyor ve özellikle iş ve tatil amaçlı seyahat edenler için tasarlanıyor. Öne çıkan projeler arasında İstanbul’daki lüks Mandarin Oriental Etiler ve Esenyurt’taki Radisson Hotel Apartments yer alıyor. Bu projelerin açılışları 2024 ve sonrasında planlanıyor” ifadelerini kullandı.