Haber: TurizmYatırımHaber.Com
“Turizm” denince akla ilk gelen ülkelerden; Mısır… Tarihi ve kültürel zenginlikleriyle, eşsiz kıyı şeridiyle ve sunduğu çeşitlilikle Mısır, dünya turizminden aldığı payı artırmayı hedefliyor. Kapsamlı bir politika ile ülkedeki turizm yatırımlarının da artırılması yönünde çalışmalar sürerken, yatırımcılara sağlanan fırsatlarla yeni otel projeleri teşvik ediliyor. Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanı Sherif Fathy ile Mısır’ın turizm vizyonunu, 2025 hedeflerini ve yatırım fırsatlarını konuştuk.
Öncelikle Mısır için 2024 turizm sezonunu değerlendirir misiniz? Yıl içinde kaç adet yabancı turist ağırlandı? Toplam ne kadarlık turizm gelirine ulaşıldı?
2024’te bir önceki yıla göre %6 artışla 15,75 milyon turist aldık. Bunun iyi bir başarı olduğuna inanıyoruz. Aslında daha fazlasını bekliyorduk ancak bölgedeki durumu ve Mısır çevresindeki istikrarsızlığı göz önünde bulundurarak bu rakamların oldukça iyi olduğunu düşünüyorum. Elde edilen turizm gelirinin ise yaklaşık 16,5 ila 17 milyar ABD doları olmasını bekliyoruz.
Bölgedeki savaş ortamı Mısır’ı nasıl etkiliyor?
Her zaman karşılaştığımız zorluk, genel olarak batının, Orta Doğu’ya tek bir bölge olarak bakması. Gazze’de olup bitenlere bakınca bölgedeki bu tür bir farklılaşmayı dikkate almıyorlar ve Mısır’ın kendi sınırları olan istikrarlı bir ülke olduğunu anlamıyorlar. Mısır’da hiçbir şekilde kötü bir ortam bulunmuyor. Savaşın da turistlerin güvenliği ve emniyetine neredeyse hiçbir etkisi yok. Öte yandan bana göre, zaman ilerledikçe bu algı da değişiyor. İnsanlar bölgedeki durum hakkında daha fazla bilgi sahibi oldukça farklı ülkelerdeki yaşam ve güvenliğin Gazze’de veya genel olarak Filistin’de olanlarla doğrudan bağlantılı olmadığını anlamaya başladılar. Yani evet, bakış açısı iyileşiyor, ancak yeterli değil. Tahminlerimize göre bölgede herhangi bir istikrarsızlık olmasaydı %12 civarında bir büyüme elde edebilirdik. Ayrıca sadece Gazze’de değil, Sudan ve Afrika’da da sorunlar yaşandığını unutmamak gerekiyor. Ancak Mısır tamamen güvenli ve bağımsız bir bölge. Yaşam ve güvenlik etrafımızda olanlardan etkilenmiyor.
Mısır’da yerli ve yabancı turistlere hizmet verebilecek toplam oda kapasitesi nedir?
Şu anda yaklaşık 240 bin oda Mısır’da faaliyet gösteriyor ve bunu mümkün olduğunca hızlı şekilde ikiye katlamak istiyoruz. Yatırımcıları daha fazla otel inşa etmeye teşvik etmek için iddialı bir plan ortaya koyduk. Yerinde finansman girişimlerimiz bulunuyor. Bunun yanında özellikle Piramitler ve Büyük Müze çevresinde yatırımı teşvik etme amacıyla bu bölgede otel inşa etmeyi planlayan yatırımcılara bazı kolaylıklar ve avantajlı finansal koşullar sağlayan bir girişim daha başlatacağız. Ayrıca yatırım sürecini basitleştirmek ve hızlandırmak, ayrıca rekabeti artırmak adına yatırımcıların ödeyeceği masraflar ve vergileri, onay süreçlerini yeniden gözden geçiriyoruz. Son olarak, yatırımlara ilişkin tek bir veri tabanına sahip olma amacıyla “Yatırım Fırsatları Bankası”nı kuruyoruz. Buna “banka” demekte ısrar ediyorum çünkü bunun bir yatırım zihniyetiyle yönetilmesini istiyorum. Bu veri tabanında yatırım fırsatlarını bir araya toplayıp yatırımcıların erişimine sunacağız. Mısır’da yatırım yapmayı düşünen yabancı yatırımcılara da bunun gerçekleşmesi için gerekli kolaylıkları sağlamaya hazırız.
Mısır’ın turizmde öne çıkan zenginliklerinden bahseder misiniz?
Bununla ilgili vizyonumuzu şöyle anlatayım; Mısır’a coğrafi olarak ve sahip olduğu potansiyel açısından dünyada çeşitlilik adına bir numara. İstatistikler, sahip olduğumuz potansiyelin turistik ürün çeşitliliği açısından en yüksek düzeyde olduğunu gösteriyor. Çölümüz, siyah kumumuz, beyaz kumumuz var. Vahamız var, Kızıldeniz’in sunduğu zenginlikler var. Firavunlardan başlayarak Romalılara kadar her döneme ait arkeolojik alanlarımız var. Yunan arkeolojisi, İslam arkeolojisi, Hristiyan arkeolojisi Mısır’da mevcut. Hıristiyanlıktaki Kutsal Aile rotasının bir parçası da Mısır’dan geçiyor. Bir Yunan manastırı olan, 4. yüzyıldan kalma St. Catherine ise yerleşimin halen devam ettiği en eski manastır olarak biliniyor. Bu manastır, Hz. Musa’nın Tanrı ile konuştuğu Sinai Dağı’nın eteğinde konumlanıyor.
Yeni bir havalimanıyla bu bölgeye büyük bir yatırım yapıyoruz. Mayıs ayının başında açmayı hedefliyoruz. Aslında havalimanı şu an açık fakat Steigenberger Hotel‘in açılışı ve başka altyapı iyileştirmeleri de tamamlandıktan sonra Mayıs ayında açılışı duyuracağız.
Ayrıca, herkesin beklediği Büyük Müze’miz var. Büyük Müze, tematik ve kronolojik olarak daha önce gördüklerimizden tamamen farklı bir deneyim sunuyor. Müze iki bölümden ve 24 galeriden oluşuyor. Dünyanın en ünlü hazinelerinden Kral Tutankhamun Hazineleri de burada sergileniyor.
Bir de Tekne Müze’mizden bahsetmek gerekir. Giza piramitlerinin arka kısmında bulunan çok sayıda tahta parçası birleştirilerek, teknenin 5 bin yıl önceki haline getirildi. Tüm parçaları kırmadan, güvenli bir şekilde taşıdık. Müzeyi de teknenin bulunduğu noktaya inşa ettik.

Mısır’ı çoğunlukla hangi ülkelerden turistler ziyaret ediyor?
Avrupa ana pazarımız. İkinci büyük pazarımız ise Suudi Arabistan. Rusya ve Ukrayna’dan hala çok talep alıyoruz. Polonya ve Almanya’dan önemli ölçüde ziyaretçi ağırlıyoruz. Dünyanın dört bir yanındaki 184 ülkeden turist alıyoruz.
Peki ya Türk turistler?
Türkiye’den gelen turist sayısında da artış gözlemliyoruz. 2000-2003 yılları arasında Türkiye’de yaşadım. Türkiye’de, önceki görevim sırasında, yabancı bir havayolunda çalışıyordum ve Malta, Orta Asya ve Türkiye merkezli bazı diğer ülkelerin bölge müdürüydüm. Bu yüzden, turist sayısının çok yakında artacağına inanıyorum. Neden? Çünkü Türk turistlerin ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Vize zorunluluğu ortadan kalktı, Mısır’a varışta vize alınabiliyor. Türk turistlerin istediği çeşitliliğe sahibiz. Genç nesil, yaşlı nesil, aileler, bireysel gezginler ve arkadaş gruplarına hitap edebilen farklı turizm çeşitliliğine ve çok güzel bir iklime sahibiz. Tüm sunduklarıyla Kızıldeniz’imiz var. Ayrıca, hızla büyüyen bir destinasyon olan Akdeniz kıyımız da var. Buraya „kuzey kıyısı bölgesi“diyoruz. Oradaki plajların güzelliğini görmelisiniz… Bölge için büyük bir yatırım planımız bulunuyor. Geçtiğimiz yıl kuzey kıyısı 107 ulusal havayolunu ağırladı. Bu yıl charter planları geçen yılın üç katına çıktı. Ayrıca pek çok havayolu şirketi Alamein Havaalanı’na uçma niyetlerini açıkladı. Yani, burası büyüyen bir destinasyon.
Türk yatırımcıların Mısır’da yatırım talebini nasıl değerlendirirsiniz?
Türk yatırımcılardan gelen talepler mevcut. Bunları hayata geçirmek üzere görüşme halindeyiz. Elbette Türk yatırımcıları memnuniyetle karşılıyoruz. Türk yatırımcılar ciddi insanlar; tekstil, yiyecek ve içecek, inşaat, birçok alanda Türk yatırımcıları görüyoruz. Yani Türkler aslında Mısır’da yatırım yapıyor ancak, turizm tarafında çok daha iyisini yapabileceğimize inanıyorum.
2025 beklentilerinizi paylaşabilir misiniz?
Mısır turizminde, %6 ila %7’lik bir büyüme senaryosu bekliyoruz. Toplam kapasiteye yaklaşık 30.000, 40.000 oda eklemeyi bekliyoruz. Yatırımları özel sektör yaptığı için, onlardan alabildiğimiz geri bildirime istinaden bu şekilde bir aralık verebiliyorum. Ayrıca Büyük Müze’yi 2025 ortasında açmayı planlıyoruz. Dünyada turizm çeşitliliğinde bir numara olma vizyonumuz üzerinde çok çalışıyoruz. Proje ekiplerimiz farklı turizm türleri geliştirme üzerine çalışıyor. Turizm çeşitliliğini adım adım artırıyoruz.
Eklemek istedikleriniz?
Her zaman turizmde ve turizm çeşitliliğinde bir numara olma hedefimize odaklanıyoruz. Çok yakında açıklayacağımız yeni turizm kampanyamızın ismini de “Eşsiz Çeşitlilik” olarak belirledik.